• Prehľad akcií

          • Všetky cesty vedú do Ríma
            • Všetky cesty vedú do Ríma

            • Tá naša však viedla najskôr do Florencie – kolísky renesancie. Naše putovanie sme začali  v Bazilike sv. Lorenza s  kaplnkou rodu Medici, rodu, ktorý Florencii nielen vládol, ale aj, ako by sme dnes povedali, „sponzoroval“ mnohých jej skvelých umelcov, včítane Michelangela, ktorý práve túto kaplnku preslávil  svojimi nádhernými sochami.

              Okrem Dómu Panny Márie Kvetnej s priľahlou zvonicou a krstiteľnicou sme si prezreli Námestie Signorie s neodmysliteľným Michelangelovým Dávidom, most Vecchio, palác Uffizi i palác Pitti, tiež Baziliku sv. Kríža, ktorý je miestom posledného odpočinku mnohých významných flotenťanov, spomeňme aspoň Michelangela, Galilea Galileiho a Machiavelliho.

                   Potom nás už vítal Rím.

              Rím kresťanský s  Bazilikou sv. Petra (vyzdobenou majstrovskými dielami Michelangela, Berniniho a iných umelcov), so svätopeterským námestím, s Bazilikou Panny Márie Snežnej, s Bazilikou sv. Petra v okovách (s Michelangelovým Mojžišom), Fontánou štyroch riek  i legendárnou Fontánou Di Trevi.

              Rím antický s Koloseom i Forom Romanom, s Panteonom i Kúriou.

              A „mix“ všetkých historických epoch, krajín a civilizácií vo Vatikánskych múzeách. S „čerešničkou na torte“ – s Michelangelovou Sixtínskou kaplnkou.  

                  K tomu dobrá talianska pizza, cestoviny, zmrzlina, večerné kúpanie sa v mori a veľa, veľa štedrého talianskeho slnka...

                                                Žiaci 2. stupňa

              Do galérie Všetky cesty vedú do Ríma boli pridané fotografie.

          • Osvienčim na vlastné oči
            • Osvienčim na vlastné oči

            •      Pokračujúc v tradícii našej školy aj tohtoroční deviataci navštívili vyhladzovací tábor Osvienčim, aby na vlastné oči vzhliadli ako fungovala táto najväčšia „továreň na smrť“.

                   Prezreli si objekty tábora Osvienčim I. s prvou plynovou komorou i kremačnými pecami, blok 11 s väznicou a múrom smrti, videli hromady ľudských vlasov, topánok, kufrov, okuliarov, protéz a rôznych predmetov, ktoré ostali po obetiach a ktoré ich dozorcovia už nestačili zlikvidovať.

              V barakoch v Brezinke si prechádzajúc pomedzi prične mohli uvedomiť neľudské podmienky ubytovania väzňov.  V barakoch s „toaletami“ zase strašné hygienické pomery. A k tomu podvýživa, hlad, choroby, potkany, zápach, otrocká práca...o „esesákoch“ a „kápoch“ ani nehovoriac. Prosto - obraz odvrátenej strany ľudských dejín.

                   Nezabúdajme, lebo ak zabudneme, história sa môže zopakovať.

               

              Do galérie Osvienčim na vlastné oči boli pridané fotografie.

          • Cez Tokajík a Prešov k poznaniu
            • Cez Tokajík a Prešov k poznaniu

            • V utorok 7.6.2016 prebehla pútavá exkurzia pre úspešných riešiteľov súťaže  „Medzníky 2.svetovej vojny“. Zastavili sme sa vo východoslovenskej obci Tokajík, ktorá bola poznačená nacistickým terorom, vyvraždením mužského potomstva  a vypálením obce kvôli podpore partizánskych jednotiek zo strany miestnych obyvateľov. V dnešnej pohnutej dobe je nutné upozorniť mládež na krvavé výkričníky minulosti ako prevenciu a poučenie sa z chýb minulosti. Exkurzia následne pokračovala do Solivaru Prešov, kde si prišli na svoje tí, ktorí sa zaujímajú o architektonický, ale i výrobný unikát súvisiaci s produkciou soli v danom regióne. Pevne veríme, že si žiaci odniesli vo svojej pamäti, ale aj v hodnotovom rebríčku dôležité stopy, ktoré ich budú správnym smerom kreovať. V neposlednom rade ďakujeme organizátorom pod vedením Oblastného výboru Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov v Poprade za výnimočnú exkurziu.

              Do galérie Pútavá exkurzia v Tokajíku boli pridané fotografie.

          • Spišské športové hry
            • Spišské športové hry

            • 10. 6. sa naše družstvá vo vybíjanej, malom futbale, florbale, hokejbale a a volejbale zúčastnili športových hier v SNV: Úroveň hier bola vynikajúca. Doniesli sme si 2. miesto vo vybíjanej. Blahoželáme.

              Do galérie Spišské športové hry boli pridané fotografie.

          • Siedmaci besedovali  s členmi Klubu Absolventov Baťovej školy práce
            • Siedmaci besedovali s členmi Klubu Absolventov Baťovej školy práce

            •      Pokračujúc v dobrej tradícii sa i tohtoroční siedmaci stretli s členmi Klubu Absolventov Baťovej školy práce vo Svite a to s  pánmi Vladimírom Vlhom a Jánom Eštvánikom.

                   Pohovorili s nimi o štúdiu na Baťovej škole práce , o práci v továrni i živote na internáte. O plusoch takéhoto typu vzdelávania, o pocite spolupatričnosti i vzájomnej pomoci, ale i o disciplíne,  poriadku a plneniu si povinností. O živote vo Svite ich mladosti a produktívneho veku.

                   Bola to debata živá, produktívna a obohacujúca.

               

              Do galérie Siedmaci besedovali sme s členmi Klubu Absolventov Baťovej školy práce boli pridané fotografie.

          • Anglická olympiáda v CVČ
            • Anglická olympiáda v CVČ

            • V dňoch 24. 5 - 26. 5. 2016 sa najlepší žiaci zo školských kôl 3., 4. a 5. ročníka postupne zúčastnili obodného kola v anglickej olympiáde. Súťaž sa konala v Centre voľného času vo Svite. Za tretí ročník sa na 1. mieste umiestnil Markus Viliam Mikláš, Filip Gradzilla skončil na 4. mieste. Za štvrtý ročník sa na 1. mieste umiestnila Tereza Spustová, na 2. mieste Barbora Zámečníková. Samuel Markoči skončil štvrtý. Za piaty ročník sa Marko Jína umiestnil na 2. mieste, Marek Gradzilla na 3. mieste. Všetkým blahoželáme a prajeme veľa chuti v ďalšom vzdelávaní sa v anglickom jazyku.

              Do galérie Anglická olympiáda v CVČ boli pridané fotografie.

          • „Kopec“ nových zážitkov
            • „Kopec“ nových zážitkov

            •      Posledný májový deň sa nám dostalo výsady navštíviť priestory Chemosvitu, a. s. Svit. A nebola to návšteva len tak hocijaká.

              Stretli sme sa s Ing. Michalom Ľachom, emeritným generálnym riaditeľom akciovej spoločnosti. Porozprával nám o histórii, súčasnosti a  plánoch podniku,  tiež o svojich skúsenostiach s jeho riadením.

              Ale veľa sa aj pýtal. Bol zvedavý nielen na naše vedomosti, ale tiež na naše názory a záujmy a na naše plány do budúcnosti. A tiež nám všeličo poradil. Určite si to budeme pamätať.

              Druhá časť nášho programu prebiehala priamo vo výrobných halách spoločností Fólie a Strojsvit. Videli sme výrobu i potlač fólií pomocou supermoderných strojov. Ani sme netušili, že množstvo produktov, s ktorými sa denne stretávame sú zabalené do obalov vyrobených u nás vo Svite.

              V priestoroch strojárne a zlievarne sme pochopili, čo znamená práca s kovom. A aká je ťažká. Klobúk dole, páni zlievači (a nielen oni...)!

                    Čo dodať na záver? Bolo to dopoludnie plné dojmov. Tomu sa hovorí užitočne strávený čas.

               

              Ďakujeme všetkým, ktorí nám venovali svoj čas a pozornosť

                                                                                                                      Deviataci ZŠ Komenského ul. Svit

               

              Do galérie „Kopec“ nových zážitkov boli pridané fotografie.

          • Svetový deň životného prostredia
            • Svetový deň životného prostredia

            • Každoročne si 5. júna pripomíname Svetový deň životného prostredia, ktorý je celosvetovo venovaný ochrane životného prostredia a šíreniu dôležitosti environmentálnych myšlienok medzi ľuďmi. Pri tejto významnej príležitosti sme zorganizovali besedy žiakov 5., 6., 7. a 8. ročníka s pracovníčkou TANAPu pani Ing. Proháczkovou. Beseda bola členená na dva bloky, v prvom žiaci získali informácie o medzinárodnom programe CITES - ochrana voľne žijúcich rastlín a živočíchov, následne pani Ing. Proháczková upozornila deti o zákaze obchodovania a prevoze rastlín i živočíchov cez hranice.  V druhej časti žiaci videli film o živote medveďa vo Vysokých Tatrách a problémoch s voľne dostupnými kontajnermi na odpadky. Za zaujímavé a poučné informácie i videá pani Ing. Proháczkovej ešte raz ďakujeme.

              Do galérie Svetový deň životného prostredia boli pridané fotografie.

          • MDD
            • MDD

            • História naživo, žaba Žužľa, florbalový turnaj, zmrzlinové hody..... tak toto bol deň detí ako má byť ☻

              Do galérie MDD boli pridané fotografie.

          • Druhá svetová vojna a naši deviataci
            • Druhá svetová vojna a naši deviataci

            • Motivujúca, obohacujúca a vždy aktuálna súťaž „Medzníky 2.svetovej vojny“ sa tento rok uskutočnila v Poprade. Zúčastnilo sa na nej 23 škôl z okresu Poprad, Kežmarok a iných okolitých obcí. Aj naši žiaci z 9. ročníka sa do tejto súťaže už tradične zapojili a osvojili si tak dôležité poznatky z obdobia, ktoré musí byť pre nás mementom a výkričníkom zároveň. Gratulujeme Matejovi Slivkovi, Natálii Lištiakovej, Dávidovi Klačanovi ku krásnemu šiestemu miestu, k získaniu vecných cien, vrátane historického výletu na východ Slovenska. Prajeme im , ale aj všetkým deviatakom, aby sa v budúcnosti nestratili a na ceste životom nezabudli, že história je učiteľkou života. Poďakovanie samozrejme patrí aj  organizátorom tejto už etablovanej súťaže.

              Do galérie Druhá svetová vojna a naši deviataci boli pridané fotografie.

    • Kontakty

      • Základná škola, Komenského 2, 059 21 Svit
      • Mobil riaditeľ: +421 911 305 053 Mobil zástupcovňa: +421 948 990 834 (do 15.00h ) Mobil ekonomické oddelenie: +421 903 061 163 (do 15.00 h) Mobil ŠKD: +421 911 519 179 Mobil ŠJ: +421 911 305 052
      • Komenského 2, Svit 05921 Slovakia
      • 17068975
      • 2020947753
    • Prihlásenie