• Prehľad akcií

            • V Komunitnom centre

            • Veĺmi radi navštevujeme komunitné centrum Bonum, pretože naša spolupráca je od jeho začiatku na výbornej úrovni. Tak tomu bolo aj teraz v máji,spoločne sme si vyrobili darčeky pre naše mamky.

            • Návšteva z Užhorodu

            • Učitelia a žiaci z užhorodských škôl na návšteve v našej skole. Zároveň otvorili fotografickú výstavu o ľudských právach očami detí.

            • Prednes v nemeckom jazyku

            • 15.5. 2019 sa trio dievčat z našej školy zúčastnilo prednesu v NJ. V kategórii 5. – 7. ročníka získala Katka Grenerová 2. miesto v prednese poézie, Sofia Surmíková 3. miesto v próze. Lisa Jakuboci obsadila 3. miesto v prednese prózy v kategórii 8. – 9. ročníka. Ďakujeme za vzornú reprezentáciu a srdečne blahoželáme!

            • Štúrov Zvolen

            • Laura Božíková a Jakub Madanský dnes bojovali v regionálnom kole rétorickej súťaže Štúrov Zvolen. Veľmi nás potešil úspech Laury, ktorá sa umiestnila na 1. mieste a postupuje na celoslovenské kolo do Zvolena! DRŽÍME PALCE!

            • Návšteva Európskeho parlamentu

            • V dňoch 15.-18. apríla dve žiačky našej školy - Stanka Čonková a Eunika Mervartová navštívili Európsky parlament v Štrasburgu. Pozvanie sme dostali priamo od pani europoslankyne Jany Žitňanskej a boli sme jej poslednou, oficiálne pozvanou skupinou. Program návštevy bol veľmi pestrý.

              V prvý deň návštevy sme navštívili stredoveký, precízne zrekonštruovaný hrad Château du Haut-Koenigsbourg a neskôr dotykovú ZOO na Montagne des Signes s voľne žijúcimi opicami. Podvečer sme sa akreditovali v Európskom parlamente, kde sme pozorovali rokovanie europarlamentu, následne nás privítala pani europoslankyňa Žitňanská a búrlivo sme diskutovali o budúcnosti Európy, ale aj Slovenska. Očarila nás najmä svojou ľudskosťou, ktorú neustále vnáša do svojej odbornej politickej činnosti.

              V druhý deň návštevy nás čakala prehliadka historického centra (Place Gutenberg, La maison „Au Pigeon“, PalácRohan, La masion Kammerzell, Katedrála Notre Dame de Strasbourg).Dievčatá boli nadšené exponátmi v paláci Rohan, kde sme mohli obdivovať diela talianskych renesančných majstrov a mnohé ďalšie zvučné mená výtvarného romantizmu, klasicizmu, či výtvarnej moderny 20. storočia. Katedrála Notre Dame de Strasbourgh očarila svojou majestátnosťou a veľkoleposťou. Ako učiteľku ma veľmi hrial úžas, ktorý sa odrážal v očiach mojich žiačok. Nezabudnuteľný, charakter budujúci zážitok. Nádherný deň zakončila dychberúca plavba loďou po kanáloch Štrasburgu. Celý čas sa o nás ukážkovo starali, ocenili sme aj nové gastronomické zážitky.

              Sme veľmi vďační p. europoslankyni Žitňanskej za možnosť spoznávať a učiť sa od osobností pôsobiacich v europaralmante a taktiež sa edukativný a pestrý program, ktrorý si pre nás pripravili.

              Na záver pripájam zážitky žiačok, ktoré označili ako svoje naj:

              ČoNková Stanka: "Tak ako začať .. nečakala som že sa tam niekdy dostanem. Veľmi si vážim že som mala príležitosť ísť do Francúzska. Bolo úžasné vidieť iných ľudí ako si tam žijú aké tam majú tradície a kultúru.. Majú tam krásne pamiatky, úplne mi to otvorilo oči. Bolo úžasné vidieť ich svet, strašne sa mi páčil europarlament, pretože by som ho len tak vo svojom bežnom živote nemohla uvidieť. Preto si to vážim ešte viac, že som tam mohla ísť práve ja. Bolo super spoznať nových ľudí a vidieť svet úplne inými očami. A práve preto som sa rozhodla, že na sebe zamakám ešte oveľa viac! Bolo to úplne super a strašne si to vážim 🙂"

              Eunika Mervartová: "Bola som očarená expozíciou Paláca Rohan, umelcov ako Giotto, van Dyck, Botticelli, Tinotetto či El Greco človek nevidí každý deň. Europarlament bol jednoducho WAU, osobnosti ako p. europoslankyňa Žitňanská, boli veľmi inšpirujúce, tiež stredoveký zrekonštruovaný hrad sa mi veľmi páčil, kedže milujem históriu, ďalej úžasná plavba loďou, tých naj je strašne veľa... ďakujem za tento nádherný zážitok. "

            • Deň Zeme v 1. C

            • Deň zeme – tento deň žiaci  1.C oslávili netradične. Počas celého týždňa sa venovali téme ako chrániť našu planétu. Spoločne sme vytvorili vlak na triedenie odpadu, riešili rôzne úlohy, aby sme rozosmiali našu Zem. Navštívila nás aj pani policajtka, ale nie preto, aby nás zatkla pre zlé správanie, ale preto, aby nám ukázala, ako správne jazdiť po ceste na bicykloch, keďže bicykel je jediný dopravný prostriedok, ktorý nepotrebuje žiadne palivo. Spoločne s tretiakmi sme zasadili stromček, ktorý sme dostali od Tárajka a Popletajky. Veľkým prekvapením bola pre nás zlatá rybka, ktorej sa páčilo v našom malom jazierku. Ale čo bolo najdôležitejšie, splnila nám pár želaní. Prišiel k nám na besedu ujo rybár p. Peter Mazur. Dozvedeli sme sa veľmi veľa nových informácií o rybkách, ale aj o návnadách. Strom  štyroch ročných období nám zdobí našu triedu. Ale čo je najdôležitejšie, zistili sme , že je veľmi dôležité chrániť našu planétu.

            • Štúrov Zvolen

            • 2. 5. 2019 sa v aule našej školy uskutočnilo šk. kolo náročnej súťaže v rétorike - Štúrov Zvolen. Sily si zmeralo 17 žiakov a tu sú tí najlepší :

              1. kategória : 1. miesto - Jakub Madanský, 4. B

              2. miesto - Laura Michlíková, 5. A-Š

              Janka Fendeková, 6. B

              3. miesto - Viktória Kozubová, 5. B

              2. kategória : 1. miesto - Laura Božíková, 8. A-Š

              V regionálnom kole nás budú reprezentovať Jakub Madanský a Laura Božiková, obom im budeme držať palce!

            • Múzeum letectva

            •      Členovia historického, geografického a turistickopoznávacieho krúžku majú za sebou ďalšiu zaujímavú akciu.

              V sobotu sa zúčastnili exkurzie do Košíc, kde si prezreli expozíciu múzea letectva. Dozvedeli sa mnoho informácií o histórii letectva, o založení múzea, ktoré vzniklo  z iniciatívy bývalého prezidenta SR pána Rudolfa Šustera, ktorý osobne získal mnohé exponáty,  i o jednotlivých vystavených lietadlách, vrtuľníkoch, historických autách, bicykloch a ďalších dopravných prostriedkoch. Zároveň mali možnosť „obzrieť“ si z vnútra bývalý vládny letecký špeciál i dopravné lietadlo sovietskej výroby určené na prepravu osôb najmä do arktických oblastí Sibíri.

                   Zažili tak opäť niečo nové, opäť niečo zaujímavé...

               

            • Čistenie potokov a studničiek

            • V rámci projektu „Zelená škola“ sme sa zúčastnili 1. mája enviroakcie pod názvom „Čistenie potokov a studničiek“. Od odpadu, ktorý sme postupne aj recyklovali, sme vyčistili územie okolia studničky vo Svite, okolie teplického lomu, ale aj povodia rieky Poprad s priľahlými prítokmi. Zúčastneným učiteľom a žiakom ďakujeme za výbornú environmentálnu akciu.

            • Perohryz 2019

            • Do galérie Perohryz 2019 boli pridané fotografie.

              Redaktorky nášho Komeňáčika sa 30. apríla vydali do Košíc, aby sa zúčastnili vyhodnotenia súťaže školských časopisov - Perohryz 2019, kde získali čestné uznanie :) Po vyhodnotení sa venovali rozboru časopisu a získali množstvo cenných rád od porotcov. Nakoniec sa našla chvíľka aj pre oddych na námestí tohto krajského mesta :)

            • Deň Zeme

            • Aj planéta Zem má svoj sviatok. DEŇ ZEME sa tradične oslavuje 22.4. a ôsmaci si ho pripomenuli konferenciou.

            • Beseda so spisovateľkou

            • Mesiac apríl je mesiacom lesov, a tak sme si, trošku netradične, pripomenuli, čo všetko pre nás príroda znamená. Netradične preto, lebo k nám prišla pani spisovateľka Žofia Fridrichová, žijúca v Tatranskej Polianke a prezentovala nám svoju knihu básní o prírode. Zarecitovala nám aj jej obľúbené verše a vniesla do našich duší pokoj, harmóniu a krásu básnického slova.Besedy sa zúčastnili žiaci ósmych ročníkov, ktorí sa venovali rozboru jej básní ešte aj na hodinách SJ, keďže sme sa s p. spisovateľkou dohodli, že sa k nám ešte vráti, pretože chce poznať názor mladých ľudí na jej poéziu.

              Chceme sa ešte raz pekne poďakovať za krásny estetický zážitok!

            • Exkurzia siedmakov do Národnej knižnice v Martine

            • Dňa 16. apríla sa uskutočnila plánovaná exkurzia žiakov siedmych ročníkov do Národnej knižnice v Martine. Toto podujatie sa už stalo tradíciou. Tentoraz sme vynechali návštevu domu Jozefa Cígera-Hronského, ale zato v knižnici sme absolvovali dva náučné programy. Prvý s názvom „Prečo je kniha hranatá“ nám prezentovala pracovníčka knižnice p. Cabadajová, ktorá nám odborne a zároveň veľmi zaujímavo porozprávala o vzniku a vývoji písma, literatúry a kníh. Takisto nám priniesla ukázať exempláre kníh, ktoré majú v depozite knižnice – originály, prvopisy i faksimile (t. j. vernú kópiu historickej knihy) z rozličných období. Okrem toho sme videli aj hlinenú tabuľku s klinovým písmom. Potom žiaci absolvovali prehliadku časti knižnice, kde mohli vidieť študovňu, centrálny register, špecializované pracoviská a dozvedeli sa, ako si môžu objednať na vypožičanie nejakú knihu, že v skladoch Národnej knižnice majú viac ako 5 miliónov kníh, že poskytujú aj medziknižničnú výpožičnú službu, dokonca aj medzinárodnú, a veľa ďalších užitočných informácií. Počasie sme mali skvelé, programy boli pútavé a tak môžeme skonštatovať, že exkurzia bola vydarená a žiaci spokojní. A sprevádzajúci učitelia so správaním žiakov takisto.

               

              Ing. Helena Bachledová

    • Kontakty

      • Základná škola, Komenského 2, 059 21 Svit
      • Mobil riaditeľ: +421 911 305 053 Mobil zástupcovňa: +421 948 990 834 (do 15.00h ) Mobil ekonomické oddelenie: +421 903 061 163 (do 15.00 h) Mobil ŠKD: +421 911 519 179 Mobil ŠJ: +421 911 305 052
      • Komenského 2, Svit 05921 Slovakia
      • 17068975
      • 2020947753
    • Prihlásenie