• Prehľad akcií

            • LYŽIARSKE VÝCVIKY

            • Momentálne využívame posledné zbytky snehu a lyžujeme - žiaci tretieho ročníka v Lučivnej, žiaci siedmeho ročníka v Liptovskej Tepličke. Držte nám palce, nech počasie aj sneh vydržia.

            • GEOGRAFICKÁ OLYMPIÁDA - ŠKOLSKÉ KOLO

            • Na našej škole prebehlo školské kolo geografickej olympiády, s týmito výsledkami:

              Kategória E (8. – 9. ročník):

              1. Jakub Lučivjanský 8.A-Š

              2. Alex Vrzal 9.B

              3. Laura Kováčová 9.B

              Kategória F (6. – 7. ročník):

              1. Timotej Gardošík 7.A-Š

              2. Radana Hanzely 6.A-Š

              3. Kvetoslava Gallová 7.B

              Kategória G (5. ročník):

              1. Michal Grexa 5.A-Š

              2. Júlia Valčáková 5.A-Š

              3. Jaroslav Stromko 5.B

              Všetkým úspešným gratulujeme, a prvým trom z každej kategórie prajeme veľa úspechov v okresnom

              kole. Pán učiteľ Tomáš Švagerko

            • OKRESNÉ KOLO DEJEPISNEJ OLYMPIÁDY

            • 5.2.2024 sa v Poprade uskutočnilo okresné kolo dejepisnej olympiády a s veľkou radosťou hlásime, že Timotej Gardošík, žiak 7.A-Š sa stáva postupujúcim na krajské kolo z krásneho, 1. miesta. Gratulujeme tiež úspešným riešiteľom a veľmi pekné umiestnenia Jakubovi Madanskému z 9.B, Emme Heldákovej z 8.A-Š a Stelle Vitkovej zo 6.A-Š. Veľká vďaka však patrí všetkým žiakom, ktorí sa zapojili do olympiády, obetovali svoj čas a chuť na prípravu. Ďakujeme. Učitelia dejepisu, pán zástupca Ivan Šikorský, Lukáš Plevko a Simona Krzysiek

            • OLYMPIJSKÝ ODZNAK VŠESTRANNOSTI

            • Olympijský odznak všestrannosti je dobrovoľný športový projekt SOŠV, zameraný na podporu všestranného pohybového rozvoja žiakov. Aj naša ZŠ sa zapojila s cieľom odhaliť všestrannosť tých našich. Olympijský odznak je určený pre žiakov 6. až 9. ročníka.

              Testovanie žiakov prebehlo v októbri v disciplínach:

              • člnkový beh 10 x 5 m

              • výdrž v zhybe nadhmatom

              • vytrvalostný člnkový beh

              • ľah – sed za 30 s

              • skok do diaľky znožmo z miesta

              • hod 2 kg medicinbalom

              Výber disciplín je koncipovaný tak, aby zahŕňal všetky pohybové schopnosti, ktoré tvoria obsah športového výkonu – silu, rýchlosť a vytrvalosť. Podľa dosiahnutých výkonov žiaci získavajú odznaky .... zlatý, strieborný a bronzový. Naši žiaci získali 8 zlatých, 20 strieborných a 33 bronzových odznakov.

              Najúspešnejšími žiakmi sú Prokopovič Michal, Vítková Stella, Barnášová Nela, Vargová Rebeka, Csémi Adrián, Dobias Viliam, Kostyšáková Sarah a Kubala Lukas.

              Držíme palce našim žiakom, aby svoj športový talent naďalej rozvíjali a našli si pre seba ten vhodný šport. Pani učiteľka Miroslava Kažimirová

            • OKRESNÉ KOLO RECITAČNEJ SÚŤAŽE ŠALIANSKY MAŤKO

            • 15.februára 2024 sa naši žiaci, Radko Stavný (3.B), Lenka Košťálová (4.C) a Diana Djurbová (6.A-Š), zúčastnili v Podtatranskej knižnici v Poprade okresného kola recitačnej súťaže Šaliansky Maťko. I keď sa neumiestnili,medzi prednášajúcimi sa nestratili. Za vzornú reprezentáciu našej školy im ďakujeme a prajeme i naďalej veľa chuti pracovať na sebe. Pani učiteľka Alena Reichlová

            • WORKSHOP "CANVA" PRE DIEVČATÁ ZO SIEDMEHO ROČNÍKA

            • Občianske združenie Aj Ty v IT vďaka svojim workshopom motivuje a podporuje dievčatá a ženy v oblasti informačných technológií. Naše siedmačky mali možnosť absolvovať workshop v programe "Canva". Ide o digitálny nástroj v ktorom je možné vytvoriť plagáty, prezentácie, upraviť videá, či príspevky na sociálne siete. Dievčatá si tak osvojili novú zručnosť, ktorú určite využijú vo vyučovaní, ale aj ďalšom smerovaní. Vedeli ste, že ženy stáli pri zrode IT? Ako napríklad Hedy Lamarr, objaviteľka technológií, ktoré sa používajú v Bluetooth a Wi-Fi. Alebo Ada Lovelace, vynálezkyňa prvého počítačového algoritmu. Či Grace Hopper - vynálezkyňa prvého compilera - prekladača do počítačového jazyka.

            • VYUŽITIE KOMPASU TROCHU INAK

            • Kompas je síce zariadenie určené na zisťovanie smeru ku severnému magnetickému pólu...no my sme so žiakmi 2.B triedy využili iný KOMPAS. A to preventívny program na podporu zvládania emócií a posilnenie vzťahov u detí na 1. stupni ZŠ. Od novembra 2023 do februára 2024 sme sa pravidelne stretávali na triednických hodinách a absolvovali súbor aktivít a hier podporujúcich radosť, pokoj a vďačnosť aj v náročných životných situáciách, zvládanie hnevu, láskavosť, spoluprácu a pozitívny postoj k ľudskej rozmanitosti. Verím, že sme spoločne našli ten správny smer. Školská psychologička Marianna Šramková

            • DNI V 1.D A NETRADIČNÉ VYUČOVANIE CHÉMIE V 7.A-Š

            • Naši prváci sú už naozaj školáci a aj o tom svedčia ich prvé pokusy prezentovania na hodinách prvouky. S pani učiteľkou Simi Stašáková na prvouke získavajú nielen nové poznatky, ale aj zručnosti, ktoré môžu využiť v reálnom živote. Učili sme sa o tieňoch. Pozrite sa sami. Uhádnete, čo naši prváci ukazujú?

              Slovenčiny sa nebojíme, nad čítaním zvíťazíme! - na hodinách zapájame aj pohyb, pretože celý deň sa nám nechce sedieť. Máme radi hru na muchy, obchod, ešte radšej vymýšľame vety na obrázky a slová, ktoré si musíme sami nájsť.

              V neposlednom rade sa na triednických hodinách učíme mať radi seba samých, pochváliť čo je dobré, ale hlavne mať radi našich spolužiakov, pretože vieme, že nie je nič krajšie ako úprimný úsmev a láskavé srdce.

              Na hodinách chémie si vyskúšali netradičné vyučovanie aj žiaci v 7.A-Š s pani učiteľkou Katarína Hudáčová Želonková, kde si pomocou otázok cez program Kahoot zopakovali a upevnili svoje vedomosti. Naši deviataci si svoje vedomosti mali možnosť overiť v školskom kole chemickej olympiády, z ktorej tí najlepší postúpia na okresné kolo.

            • GEOGRAFIA TROCHU INAK

            • Na hodine geografie v 5.B sme sa popri učení o zemetraseniach pokúsili zostrojiť vlastný seizmograf- prístroj zaznamenávajúci seizmickú aktivitu. Dozvedeli sme sa, ako takéto prístroje fungujú A čo je to Richterova stupnica. Pani učiteľka Lucia Matfiakova Harhovska

            • BESEDA "PREVENCIA PROTI DROGÁM" V 8.A-Š A 8.B

            • Naši ôsmaci mali možnosť besedovať s pani kpt. Mgr. Máriou Holotňákovou, ktorá pracuje na oddelení prevencie na Okresnom riaditeľstve Policajného zboru v Poprade. Dozvedeli sa informácie k problematike drog a drogovej závislosti, ktorá sa v súčasnej dobe stáva veľmi aktuálnym a závažným problémom. Žiaci boli oboznámení z pohľadu trestného zákona s legálnymi drogami (alkohol, fajčenie, fetovanie a pod.) a ich následkami. V závere dostali priestor na otázky a vyskúšanie si interaktívnej pomôcky „simulátor opitosti“, ktorý simuloval vplyv alkoholu za klasických svetelných podmienok, počas dňa a stav opitosti cca 1,5 promile alkoholu. Vyskúšali si tak účinok alkoholu na ľudský organizmus a uvedomili si jeho vplyv na reakcie organizmu po jeho požití. Ďakujeme veľmi pekne.

            • VALENTÍNSKY TURNAJ V TROJKOVOM BASKETBALE

            • Dňa 5.2.2024 sa v popradskej aréne uskutočnil valentínsky turnaj v trojkovom basketbale. Naša škola sa ho zúčastnila s dvoma družstvami. Jedno dievčenské a jedno chlapčenské. Dievčatá skončili v skupine na treťom mieste a nedostali sa do finálnych bojov o medaile. Bojovnosť bola vysoká, ale na dievčatá, ktoré trénujú v basketbalovej akadémii Poprad to nestačilo.

              Chalani boli úspešnejší. Od začiatku podávali vysoké výkony a postupne vyhrali nad každým družstvom, ktoré sa im postavilo do cesty a vybojovali si prvé miesto. Obidvom družstvám gratulujeme a dúfame v ďalšie podobné výsledky. Pán učiteľ Laci Kralinsky

            • TRADIČNO-NETRADIČNÉ VYUČOVANIE

            • Na hodinách slovenčiny žiaci 9.A-Š spoločne s pani učiteľkou Nikola Štrbková usilovne pracovali v skupinách. Vzájomne si pomáhali, precvičovali si neohybné slovné druhy a spoločne tvorili. Na konci prezentovali svoje vzniknuté príbehy, kde sa potvrdilo využitie slovných druhov v reálnom živote. Na hodine matematiky žiaci 7.A-Š spoločne s pani učiteľkou Jana Timárová Pivková zostavovali a zhotovovali telesá skladajúce sa z kociek. Na lepšiu predstavivosť zakreslenia nárysu, pôdorysu a bokorysu využili interaktívnu aplikáciu delmat.info - stavby z farebných kociek. Žiakom sa práca s touto aplikáciou páčila, skôr pochopili preberané učivo a určite ju v budúcnosti ešte využijú.Tradičná prezentácia netradičnej literárnej postavy alebo,keď sa šikovná Laura "chytí Petra Pana." 😊 Ďakujeme Laure Kováčovej z 9.B za výborné odprezentovanie a pripomenutie tejto rozprávkovej postavy. I takto vyzerajú naše dobrovoľné DÚ na SJL s pani učiteľkou Alena Reichlová

            • KROK ZA KROKOM PROTI ŠIKANOVANIU

            • Aj keď na našej škole je nulová tolerancia voči šikanovaniu, v rámci prevencie sa venujeme aj tejto téme. Využili sme šancu a zapojili sme sa do nepeňažnej grantovej výzvy, ktorú vyhlásila Nadácia Televízie Markíza, na vzdelávací preventívny program DRUHÝ KROK. Program a jeho metodika je akreditovaná Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR. Tešíme sa najmä z toho, že program je zameraný nielen na prevenciu šikanovania, ale sa venuje aj rozvoju hodnôt ako sú láskavosť, spolupráca , čestnosť, otvorenosť, zdravie, rešpekt, znižovaniu agresivity a posilňovaniu tolerancie. Čiže môže byť prospešný pre všetkých žiakov školy. V rámci programu sa deti učia vcítiť sa do situácie iného, dobre komunikovať s inými, správne riešiť konflikty, neubližovať iným a zvládať agresiu a hnev. Je v ňom zakomponované rozvíjanie rôznych prosociálnych kompetencií, pomáha budovať fyzicky a emočne bezpečné školské prostredie a dokonca zabezpečuje a zlepšuje výkon žiakov.

              Viete, do akej školy dennodenne posielate svoje deti?

              Dobrá škola je známa tým, že sa deti učia 2 – 3 jazyky, majú výborné technické vybavenie, prípadne používajú netradičné metódy výučby. Správna škola dáva deťom ešte viac ako rozvoj vedomostí a tvorivého myslenia. Zaradením programu Druhý krok do vyučovacieho procesu dbá aj o osobnostný a emocionálny rozvoj každého dieťaťa. Školská psychologička Marianna Šramková

            • ROZPRÁVKY Z KRIVÉHO ZRKADLA V SPIŠSKOM DIVADLE

            • V piatok (2. 2. 2024) sa žiaci 1. stupňa našej školy zúčastnili divadelného predstavenia Rozprávky z krivého zrkadla v Spišskom divadle. Táto inscenácia bola zložená z troch najznámejších rozprávok od dánskeho rozprávkara H. Ch. Andersena - Cisárove nové šaty, Škaredé káčatko a Kresadlo. Všetky tri príbehy boli nielenže pútavo spracované, ale niesli v sebe aj silný mravný odkaz.

            • OZNAM O ZRUŠENÍ AKCIE JARNÉ PREBÚDZANIE POHYBOM!

            • Z dôvodu vysokej chorobnosti žiakov sa akcia "Jarné prebúdzanie pohybom", ktorá sa mala konať v sobotu, 3.2.2024 RUŠÍ. O náhradnom termíne Vás budeme informovať prostredníctvom Edupage. Ďakujeme za pochopenie.

            • SPOLOČNÁ HODINA NÁBOŽENSTVA A ETIKY ŽIAKOV 8. ROČNÍKA

            • Bez ohľadu na vierovyznanie, národnosť, pohlavie, či špecifické potreby našich žiakov je základnou filozofiou našej školy budovať a ísť krok za krokom nielen k vedomostiam, ale najmä k ľudským hodnotám. S našimi ôsmakmi sme sa zapojili do projektu Online živá knižnica, v ktorom živé knihy- ľudia kráčajúci životom s určitými prekážkami našli odvahu rozpovedať svoj príbeh a podeliť sa o neho s ostatnými. Tým, že sme ich príbeh spoznali aj my, mohli sme sa spoločne zamyslieť a hľadať riešenia, ako začať spolu hovoriť a zastaviť poukazovanie na rozdiely a predsudky medzi nami. Školská psychologička Marianna Šramková a pán zástupca Ivan Šikorský

    • Kontakty

      • Základná škola, Komenského 2, 059 21 Svit
      • Mobil riaditeľ: +421 911 305 053 Mobil zástupcovňa: +421 948 990 834 (do 15.00h ) Mobil ekonomické oddelenie: +421 903 061 163 (do 15.00 h) Mobil ŠKD: +421 911 519 179 Mobil ŠJ: +421 911 305 052
      • Komenského 2, Svit 05921 Slovakia
      • 17068975
      • 2020947753
    • Prihlásenie