• Prehľad akcií

          • Hovorme o jedle – literárna súťaž
            • Hovorme o jedle – literárna súťaž

            •      Minulý mesiac žiaci 5. B v rámci súťaže Hovorme o jedle napísali svoje názory na túto tému. Štyri najzaujímavejšie som potom poslala organizátorovi súťaže a bola som veľmi prekvapená, ale aj potešená, že naša Terka Spustová sa umiestnila v tejto celoslovenskej súťaži na treťom mieste. Za to dostala nielen diplom, ale aj vecnú (resp. peňažnú) odmenu – šeky v hodnote 20 €, za ktoré si môže kúpiť knihy v Panta Rhei. Pripájam aj súťažný Terkin príspevok.

              Prečo jem slovenské potraviny

                   Pre náš život a zdravie je dôležité, aby sme jedli kvalitné potraviny. Bolo zistené, že ľudia by mali jesť také potraviny, ktoré sa urodia alebo vypestujú v ich krajine, pretože ich organizmus je prispôsobený k zloženiu takých potravín.

                   Ďalším dôvodom, prečo by sme mali jesť domáce potraviny, je ich kvalita. Na Slovensku sú prísne pravidlá a normy na kvalitu potravín, ktoré musia výrobcovia dodržiavať. Preto sa môžeme na slovenské potraviny spoľahnúť. Keďže jeme slovenské potraviny, podporujeme výrobcov potravín na Slovensku. Tým zároveň podporujeme zamestnávanie ľudí, ktorí majú možnosť pracovať doma a nemusia cestovať za prácou do zahraničia. Týmto spôsobom sa štát stáva sebestačným v potravinách a nie je odkázaný na dovoz potravín z iných štátov.

                    Na Slovensku máme výborné podmienky pre pestovanie obilia, ovocia, zeleniny i pre chov dobytka. A tým máme zabezpečené mlieko a mliečne výrobky, vajcia, mäso a mäsové výrobky. Keď sa pestujú potraviny doma, zveľaďuje sa krajina. Napríklad: kosia sa lúky, nešíri sa burina tam, kde sa pasú zvieratá. Keď naša krajina bude sebestačná vo výrobe potravín, budeme šetriť aj životné prostredie - nebude potrebné dovážať potraviny z ďalekých krajín, na čo je treba veľa pohonných hmôt pre dopravné prostriedky, ktoré veľmi znečisťujú životné prostredie, Znečistením ovzdušia sa menia klimatické podmienky na zemeguli, stúpa teplota ovzdušia. To má za následok v niektorých oblastiach zemegule veľké dlhodobé suchá a inde veľké prívaly dažďa, ktoré ničia krajinu. Preto by sme sa mali správať rozumne v našom spôsobe života a šetriť životné prostredie.

               

              Do galérie Hovorme o jedle – literárna súťaž boli pridané fotografie.

          • Školské kolo Šalianskeho Maťka
            • Školské kolo Šalianskeho Maťka

            •      Školské kolo Šalianskeho Maťka sa na našej škole uskutočnilo 7. decembra 2016. Do súťaže sa prihlásilo celkovo 21 žiakov: v I. kategórii (2. – 3. ročník) boli traja, v II. kategórii (4. – 5. ročník) ich bolo sedem a najviac, 11, ich bolo v III. kategórii (6. – 7. ročník). Súťažiaci si vybrali prevažne povesti z podtatranského kraja, ale porota si vypočula aj rôzne iné povesti, napr. o hradoch či skalách.

                    V I. kategórii sa stal víťazom Danko Nedoroščík z 3. A, druhé a tretie miesto nebolo obsadené. V II. kategórii skončila na 1. mieste Bianka Antalová, na 2. mieste Barborka Zámečníková, obe z 5. B, a ako tretia sa umiestnila Silvia Fendeková zo 4. A. V III. kategórii bolo poradie nasledovné: 1. miesto Sabínka Ivanová zo 7. B, 2. miesto Šimon Porada zo 7. A a o 3. miesto sa delia Paťka Karabínová zo 6. A a Viktória Kostyšáková zo 7. B.

               

                   Treba poznamenať, že porota nemala ľahkú úlohu vybrať víťazov, najmä v III. kategórii, ale ani v II. kategórii, lebo výkony boli dosť vyrovnané a rozhodovali detaily – postoj, očný kontakt, výslovnosť (ľ je veľký problém). Všetkým súťažiacim však ďakujeme za účasť, za vynaloženú námahu a odvahu, víťazom blahoželáme k úspechu a tým, ktorí získali prvé miesto a postup do okresného kola, prajeme, aby našu školu dobre reprezentovali a získali dobré umiestnenie.

              Do galérie Šaliansky Maťko boli pridané fotografie.

          • Aký dobrý som v dejepise?
            • Aký dobrý som v dejepise?

            •      Na túto otázku chcelo dostať odpoveď 52  siedmakov, ôsmakov a deviatakov našej školy, ktorí sa
              7. decembra  zúčastnili školského kola 9. ročníka dejepisnej olympiády.

              Okrem vedomostí z učiva príslušného ročníka museli preukázať vedomosti monotematickej časti, ktorá bola v tomto roku venovaná u siedmakov Anjouovcom v Uhorsku a u ôsmakov a deviatakov našim osvietenským panovníkom. V záverečnej časti testu ich ešte čakali otázky z regionálnych dejín.

                   Teraz už ostáva iba čakať na výsledky. Dvaja najlepší z každého ročníka postúpia na okresné kolo tejto súťaže.

              Do galérie Aký dobrý som v dejepise? boli pridané fotografie.

          • Mikuláš v meste
            • Mikuláš v meste

            • VIDEO

              A takáto atmosféra vládla na vianočných trhoch vo Svite,...... kde sme mali aj my svoj stánok s výrobkami našich šikovných žiakov pod vedením šikovných p. učiteliek.

              Do galérie Mikuláš v meste boli pridané fotografie.

          • Rozmýšľali sme, až sa nám „z kečky parilo“
            • Rozmýšľali sme, až sa nám „z kečky parilo“

            • Kedy? 1. decembra. Prečo? Lebo sme sa zapojili do celonárodnej súťaže EXPERT, aby sme si mohli porovnať svoje vedomosti s vedomosťami našich rovestníkov z ostatných končín Slovenska.

              Ako? Každý z nás si vybral dva súťažné okruhy z piatich ponúkaných (Do you speak English?, Mozgolamy, Dejiny, udalosti, umenie, Tajomstvá prírody a Svetobežník) a teraz nám ostáva jediné – čakať na zverejnenie výsledkov. Dúfame, že budú čo najlepšie.

                   Držte nám palce!

                                                 Vaši šiestaci, siedmaci, ôsmaci a deviataci

               

               

              Do galérie Expert 2016 boli pridané fotografie.

          • „Krúžkari na exkurzii“
            • „Krúžkari na exkurzii“

            •      Poslednú novembrovú sobotu sa 46 žiakov – členov 4 krúžkov (geografického, historického, turistického a turisticko-poznávacieho) zúčastnilo výstavy Cosmos Discovery v bratislavskej Inchebe.

                   Ide o najväčšiu putovnú výstavu o kozmonautike vôbec, ktorá podáva ucelený pohľad na vývoj pilotovaných kozmických letov od ich počiatkov po súčasnosť a ktorá obsahuje viac ako 200 originálnych exponátov z USA i ZSSR, tiež modely rakiet i raketoplánov, orbitálnych staníc i vesmírneho  riadiaceho centra.  Tak naši „krúžkari“ mohli obdivovať sovietsky Sputnik, Lunochod, či i obrovský model americkej rakety Saturn i originál sovietskej rakety Sojuz,  množstvo skafandrov, ale i rôznych „predmetov dennej potreby“ používaných kozmonautami počas ich vesmírnych putovaní.

                   Skvelá výstava, skvelý zážitok!

              Do galérie „Krúžkari na exkurzii“ boli pridané fotografie.

          • Tatranská galéria
            • Tatranská galéria

            • Umenie pretvára charakter človeka...aj my sme si ho boli trošku ,,pretvoriť" v Tatranskej galérii, kde sme sa zúčastnili výstavy umeleckých diel pod názvom Medzi nebom a ženou. Okrem iného sme sa naučili aj to, ako sa vyrába papier a žiaci si to ja vlastnoručne vyskúšali... 

              Do galérie Tatrasnká galéria boli pridané fotografie.

          • Vianočná výstava
            • Vianočná výstava

            • Uvažovali ste už nad tým, čím prekvapíte, obdarujete a potešíte svojich najbližších na Vianoce? My sme už na to prišli... Veď predsa to, čo je vyrobené pre iných z lásky, to sa cení najviac. Inšpirovali sme sa preto nádhernými vianočnými výrobkami miestnych žien, na výstave venovanej vianočnej tematike... Žiaci boli nadšení, ohúrení a šťastní, že si nejden darček mohli už dnes odniesť domov 😉. Každá usilovná a šikovná ruka može byť na seba právom hrdá, pretože vytvorené umelecké diela boli hodné veľkého obdivu...

              Do galérie Vianočná výstava boli pridané fotografie.

          • Zbierka pre psíkov z útulku
            • Zbierka pre psíkov z útulku

            • V posledných štrnástich dňoch bola na našej škole zorganizovaná zbierka pre nechcených a opustených psíkov.
              S iniciatívou zorganizovať takúto dobročinnú akciu prišli žiaci 3.A a 1.A triedy. Potešilo nás, že u väčšiny žiakov, ale aj rodičov bola odozva pozitívna. Veď postarať sa o tých, ktorí sa o seba nedokážu a pomáhať tým, ktorí si nevedia pomôcť, je najvyšším prejavom ľudskosti. Vyzbierali sme 22,07€ množstvo suchého krmiva, konzerv, misky, obojky, vôdzky, deky, hračky. Vo výške vyzbieranej sumy sme zakúpili šampóny a dezinfekčné prostriedky pre útulkáčov.... a vybrali sa to odovzdať do útulku Cesta za domovom vo Švábovciach.
              Veľká radosť nechýbala na oboch stranách. My sme boli neskromne šťastní, že sme pomohli psíkom v núdzi a spravili dobrý skutok. Na strane druhej, úprimná radosť z toho, že ešte stále sú ľudia, ktorí majú záujem pomôcť opusteným zvieratkám.
              Poďakovanie patrí všetkým, ktorí podporili dobrú vec a pomohli psíkom v núdzi!

              Do galérie Zbierka pre psíkov z útulku boli pridané fotografie.

          • DRUHÁCI V TATRANSKEJ GALÉRII
            • DRUHÁCI V TATRANSKEJ GALÉRII

            • 15. november bol v Tatranskej  galérii v Poprade Dňom otvorených dverí. Možnosť pozrieť si krásnu výstavu amatérskych maliarov, alebo výstavu Medzi nebom a ženou, využili aj žiaci 2.B triedy z našej školy. Tento výnimočný deň bol spojený s tvorivými dielňami, kde si mohli aj druháčikovia skúsiť, aké je to byť umelcom. Maľovali priamo medzi obrazmi, z čoho boli nadšení a cítili sa vážne a dôležito. Tento deň si určite dlho zapamätajú. Ďakujeme pracovníkom galérie, že nám umožnili aspoň na chvíľu ponoriť sa do hlbín umeleckého sveta.

              Do galérie DRUHÁCI V TATRANSKEJ GALÉRII boli pridané fotografie.

    • Kontakty

      • Základná škola, Komenského 2, 059 21 Svit
      • Mobil riaditeľ: +421 911 305 053 Mobil zástupcovňa: +421 948 990 834 (do 15.00h ) Mobil ekonomické oddelenie: +421 903 061 163 (do 15.00 h) Mobil ŠKD: +421 911 519 179 Mobil ŠJ: +421 911 305 052
      • Komenského 2, Svit 05921 Slovakia
      • 17068975
      • 2020947753
    • Prihlásenie