• Prehľad akcií

            • Po stopách Miroslava Válka

            • Do galérie Po stopách Miroslava Válka boli pridané fotografie.

              Skôr, než sme sa všetci rozbehli užívať si jesenné prázdniny, žiaci 7. – 9. ročníka išli Po stopách Miroslava Válka. Zisťovali niečo o jeho živote, ale predovšetkým sa venovali jeho tvorbe. Veľká vďaka za túto skvelú akciu patrí našim učiteľom, ktorí si pre žiakov pripravili zaujímavé stanovištia a aspoň sčasti im priblížili život a dielo tohto veľkého básnika.

            • Burza stredných škôl

            • Do galérie Burza stredných škôl boli pridané fotografie.

              Dňa 25.10.2018 sa v športovej hale Aréna v Poprade konala aj v tomto školskom roku burza stredných škôl. Žiaci 8. a 9. ročníka sa zúčastnili tejto akcie organizovanej Úradom práce  sociálnych vecí a rodiny v Poprade a dúfame, že im táto akcia pomôže pri výbere budúceho povolania.

            • Mňamky zo školskej kuchyne

            • Do galérie Mňamky zo školskej kuchyne boli pridané fotografie.

              Čo jedia naše/vaše deti? Rodičia mali možnosť ochutnať jedlá, ktoré ponúkajú pani kuchárky našim stravníkom každý deň. Ochutnávka mala veľký úspech. ĎAKUJEME pani kuchárky 👍Boli ponúkané jedlá nielen zdravé, no i lákavé na pohľad 🍽️ Tak, ako vám chutilo milí rodičia? 

            • Keď strašidlám straší

            • Do galérie Keď strašidlám straší boli pridané fotografie.

              Ďakujeme strašidlám - pani vychovávateľkám, že svoj skvelý nápad úžasne zrealizovali, ďakujeme kreatívnym strašidlám - rodičom, že obohatili naše snaženie a ďakujeme strašidielkam - detičkám, jednoducho za to, že sa zabávali. Ďakujeme všetkým , ktorí prispeli k skvelej atmosfére 💓

            • Deň sporenia

            • Do galérie Deň sporenia boli pridané fotografie.

              Pri príležitosti Dňa Sporenia sme v škole privítali návštevu z  NADÁCIE VÚB banky. Žiaci 9.a  5. ročníka besedovali s finančnými odborníkmi na rôzne témy: ochranné prvky bankoviek, história peňazí, riadenie financií, ako a čím platíme  či moderné bankové nástroje.

            • Mesiac úcty k starším

            • Do galérie Mesiac úcty k starším boli pridané fotografie.

              Návšteva v ZOSke - rozhovory so staršími ľuďmi obohatia každého z nás, keďže oni sú nekonečnou studnicou životných skúseností. Žiaci si pripravili pre deduškov a babičky kultúrny program aj darčeky a svojou prítomnosťou rozžiarili úsmevy na tvárach.

            • Hokejbal U10

            • Do galérie Hokejbal U10 boli pridané fotografie.

              Začala nám aj podtatranská hokejbalová súťaž U10. V prvom kole sme sa stretli s pravdepodobne najlepším tímom súťaže so základnej školy z Batizoviec. Vo výbornom zápase sme uhrali prehru v predlžení 2:3. Výborne nám zachytal Hucko, strelcami gólov A. Jína a S. Copúš. 

            • Najzaujímavejšie podujatie školskej knižnice

            • Do galérie Najzaujímavejšie podujatie školskej knižnice boli pridané fotografie.

              Pri príležitosti Medzinárodného dňa školských knižníc pripravili tretiaci pod vedením p. uč. Molnárovej zaujímavé podujatie – sami si vytvorili rozprávkové knižky formou leporela.

                   Mottom celej akcie bolo „S rozprávkou ma baví svet“, čiže aby žiaci formou hry a zážitkového učenia spoznali, ako sa pripravuje leporelo. Rozhodli sa pre dve rozprávky, obe deťom dôverne známe a obe u detí obľúbené, a to O medovníkovej chalúpke a O Pampúšikovi.

                   Na hodine výtvarnej výchovy si deti „rozetapovali“ rozprávku tak, aby mohli vytvoriť leporelo v časovej a dejovej osi, a aby pokryli kľúčové momenty rozprávky. Deti v skupinách pripravili jednotlivé obrázky – ilustrácie. Obrázky pripravili technikou kresby. Potom sa dali všetky obrázky dohromady, deti ich vyberali a skladali do súvislého radu podľa dejovej línie rozprávky. Jedna skupina skladala leporelo o medovníkovej chalúpke, druhá skupina o Pampúšikovi. Takto vytvorili oba ucelené príbehy.

                   Aby  rozprávka zanechala v deťoch väčší citový zážitok, pokúsili sa o jej následnú dramatizáciu.

                   Na hodine výtvarnej výchovy postupne vytvorili kulisy pre rozprávku: medovníkovú chalúpku z kartónu, ktorú upravili pomocou lepenia medovníkov z papiera, a maľovania, vybrali hercov spomedzi žiakov, pripravili potrebné kostýmy a masky.

                   Napokon na hodine čítania deti zahrali obe rozprávky. Deti improvizovali a hrali úžasne, úplne sa ponorili do deja a snažili sa zahrať rozprávku čo najvernejšie. Na fotografiách vidno, že ich celá akcia veľmi zaujala a zabavila. Napriek veku 10 rokov a notoricky známych dejov prežívali celú záležitosť veľmi intenzívne. Ostatní žiaci sa ako diváci tiež zapájali, radami, tlieskaním, upozorňovaním a podobne.

                   Toto podujatie bolo prihlásené aj do celoslovenskej súťaže o najzaujímavejšie podujatie školských knižníc, kde je možnosť vyhrať pekné knihy do našej školskej knižnice.

               

              Mgr. Milica Molnárová

              Ing. Helena Bachledová

            • Záložka do knihy spája školy

            • Do galérie Záložka do knihy spája školy boli pridané fotografie.

              Ako v predchádzajúcich rokoch, aj tento rok sa naša škola zapojila do česko-slovenského projektu Záložka do knihy spája školy. Naším partnerom bola Základná škola Petra Škrabáka z Dolného Kubína.

               

                   Oslovila som pani učiteľky, ktoré učia výtvarnú výchovu a ktoré v rámci svojej hodiny potom so žiakmi pripravovali záložky. Mladším žiakom na I. stupni pani učiteľky nakopírovali niektoré motívy, a oni ich vyfarbovali, lebo ešte nevedeli urobiť záložku s kresbou či maľbou, ale vytvárali aj záložky vo forme obleku s viazankou, či vo forme ceruzky. Starší žiaci sa snažili vytvoriť motívy kresbou sami, s motívmi tradičných i modernejších rozprávok. Všetkým by som sa chcela poďakovať za ich trpezlivosť i tvorivosť a pani učiteľkám i za veľkú ochotu sa podieľať na tomto projekte.

               

                   Projekt sa opäť vydaril. Tohto roku sme posielali partnerskej škole viac ako 100 ks záložiek, hoci sme sa zaviazali na 100 ks.

               

                   Z partnerskej školy nám poslali tiež veľmi pekné záložky, prevažne od žiakov I. stupňa, ako aj darčeky a propagačné materiály o ich meste.

               

                   Myšlienka spájať školy prostredníctvom záložiek do knihy je veľmi pekná, lebo žiaci si darované záložky môžu ponechať ako kontakt na rovesníkov z inej krajiny, môžu ďalej komunikovať pomocou mailu, ale záložka im poslúži najmä pri čítaní kníh, a to je hlavným cieľom projektu – priviesť viac a viac detí k čítaniu a zušľachťovať tak ich myslenie a ducha.

              Ing. Helena Bachledová

            • Podtatranská hokejbalová liga U13

            • Do galérie Podtatranská hokejbalová liga U13 boli pridané fotografie.

              V piatok 19.10.2018 nám začala Podtatranská hokejbalová liga U13. Po otvorení turnaja pánom primátorom Škvarekom a pánom  Ladislavom Kalaszom nás čakalo mužstvo U13  zo  Spišskej Teplice. Po prvom polčase ukazoval stav  0:0. Chlapci sa akosi nevedeli dostať do tempa. Druhý polčas nám už vyšiel nad očakávanie. Po troch strelených góloch (Dudinský, Hrkeľ, Tencer) sme vyhrali 3:0. Celému kolektívu – Komeňákom ďakujeme za predvedený výkon.

               

            • Hodina regionálnej výchovy v prvom múzeu vo Svite

            • Do galérie Hodina regionálnej výchovy v prvom múzeu vo Svite boli pridané fotografie.

              V týchto dňoch mali žiaci 5.A a 5.B mimoriadnu príležitosť navštíviť prvé múzeum vo Svite, ktoré sa nachádza v priestoroch svitskej železničnej stanice.

              Je venované dejinám nášho mesta od jeho založenia a teda aj  osobe Tomáša Baťu a jeho brata – zakladateľa mesta -  Jána Antonína Baťu. Ale tiež Baťovej škole práce, ktorá je s počiatkami Svitu nerozlučne spojená.

              S myšlienkou založiť toto, zatiaľ, minimúzeum prišli mladí nadšenci zoskupení v občianskom združení ROZPUK. Ich plány na rozšírenie a prípadné premiestnenie múzea sú skvelé. Držíme im palce, aby sa to podarilo.

              Musíme ešte poďakovať za skvelé sprievodné slovo Ing. Vladimírovi Zentkovi ml., predsedovi spomínaného združenia ROZPUK, pánovi Vladimírovi Zentkovi st., podpredsedovi Klubu absolventov Baťovej školy práce vo Svite, i pánovi Vladimírovi Vlhovi, predsedovi tohto klubu.

              Srdečná vďaka, páni!

               

            • „Krúžkari“ v Bratislave

            • Do galérie „Krúžkari“ v Bratislave boli pridané fotografie.

                   Členovia historického, geografického a turistickopoznávacieho krúžku sa v sobotu zúčastnili celodennej exkurzie do nášho hlavného mesta.

              Prešli sa centrom mesta a okolo prezidentského paláca smerovali na Bratislavský hrad – hlavný cieľ ich cesty.

              Ten si prezreli veľmi podrobne. V Klenotnici hradu si prezreli expozíciu venovanú stolovaniu v minulosti. V jeho podzemí zas veľmi hodnotnú výstavu Kelti z Bratislavy. Navštívili tzv.  korunnú vežu s presnou kópiou svätoštefanskej kráľovskej koruny. Zaujala ich výstava venovaná reklame na začiatku 20. storočia i výstava obrazov majstra Martina Benku.

              Prehliadku hradu zavŕšili prechádzkou v nedávno obnovených tereziánskych záhradách. Pre mnohých z nich to bola prvá návšteva Bratislavského hradu a Bratislavy vôbec. Dúfame, že nie posledná.

            • Recyklujeme

            • Do galérie Recyklujeme boli pridané fotografie.

              Staré počítače, notebooky, televízory ale aj rýchlovarné kavice, vysávače, DVD prehrávače.... to je odpad, ktorý nepatrí na skládku komunálneho odpadu! Naša škola sa v rámci projektu RECYKLOHRY zapojila do separovania týchto vecí a elektroodpad skončil tam, kde našej planéte ublíži najmenej. Ak máte doma staré elektrospotrebiče, pokojne nám ich doneste do školy, my sa o to postaráme J

            • CHARITA – LÁSKA A SLUŽBA V PRAXI

            • Do galérie CHARITA – LÁSKA A SLUŽBA V PRAXI boli pridané fotografie.

              „Povedz mi niečo a ja to zabudnem.                              
              Ukáž mi niečo a ja si to zapamätám.

               Dovoľ mi, aby som to prežil a ja to budem cítiť a chápať.“ (J. A. Komenský)

              Tieto slová vystihujú podstatu našej dnešnej exkurzie a besedy, ktorú sme pripravili pre žiakov 8. ročníka našej školy. Vďaka ústretovosti p. riaditeľky Spojenej školy sv. Maximiliána Mária Kolbeho v Spišskej Novej Vsi sme sa dnes mohli na chvíľu stať „súčasťou živého projektu pomoci“. Zriaďovateľom školy je Spišská katolícka charita a škola poskytuje edukáciu deťom so zdravotným znevýhodnením – s mentálnym a viacnásobným postihnutím. Žiaci mali možnosť zúčastniť sa vyučovacieho procesu, vidieť učebne a pomôcky, ktoré sú nevyhnutné pri vzdelávaní týchto detí ale najmä presvedčiť sa, že aj tieto deti majú šancu na kvalitný život. V druhej časti získali nové poznatky a informácie o Charite – jej  hlavnom poslaní a projektoch, ktoré realizuje. Ďakujeme p. PhDr. Monike Gibalovej, PhD. zo Svitu za pomoc pri zorganizovaní dnešnej exkurzie.

    • Kontakty

      • Základná škola, Komenského 2, 059 21 Svit
      • Mobil riaditeľ: +421 911 305 053 Mobil zástupcovňa: +421 948 990 834 (do 15.00h ) Mobil ekonomické oddelenie: +421 903 061 163 (do 15.00 h) Mobil ŠKD: +421 911 519 179 Mobil ŠJ: +421 911 305 052
      • Komenského 2, Svit 05921 Slovakia
      • 17068975
      • 2020947753
    • Prihlásenie