• Prehľad akcií

          • Mesiac úcty k starším
            • Mesiac úcty k starším

            • Mesiac úcty k starším 
              Pri chutnej bublaninke, čajíku a kávičke sme strávili úžasné chvíle v spoločnosti starých mám z Únie žien z Podskalky a Svitu. Celé sa to udialo v komunitnom centre Bonum s našimi skvelými tetami, ktoré tam pracujú. Básničky, priania, ktoré im spolu s darčekmi odovzdali žiaci 2. D patrili práve im - starým mamám. Ďakujeme za všetko, sme radi, že vás máme. 
              p. uč. Evita 2. D

              Do galérie Mesiac úcty k starším boli pridané fotografie.

          • Spomienky na Afriku
            • Spomienky na Afriku

            • Spomienky na Afriku

                   Ktože to spomínal na Afriku? Naša bývalá žiačka Zuzka Kralinská, ktorá po absolvovaní našej školy (mimochodom – tvrdí, že má na ňu veľmi dobré spomienky) a gymnázia v Poprade pokračovala v štúdiu na Vysokej škole zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety v Trnave odbor Misiológia a charitatívna práca. Potom už nasledovali štúdiá vysnívanej afrikanistiky v Kodani.

                   A popri štúdiu prvé kontakty s Afrikou. Najprv pôsobenie v Rwande (nie tak dávno zmietanej občianskou vojnou) vo vzdelávacom stredisku pre ženy, v ktorom ich učili šiť a pliesť na pletacích strojoch tak, aby sa dokázali sami uživiť a postarať sa o rodinu.

              Potom misia v Keni, (ktorá stále pokračuje) v centre, v ktorom učia miestnych obyvateľom okrem šitia a pletenia kaderníctvo, základy počítačovej gramotnosti a podnikania. A po skončení vzdelávania im odovzdajú tzv. štartovacie balíčky, aby mohli svoje podnikanie ľahšie rozbehnúť.

                   Tak sa mohli naši deviataci Zuzkiným prostredníctvom dozvedieť mnoho zaujímavého o živote v týchto afrických krajinách. O rozdieloch i o podobnostiach.

                   A záver? Neposudzujme podľa jedného človeka celý národ, alebo rasu. Nezovšeobecňujme. Všetci ľudia sú vo svojej podstate rovnakí.

                                                                             Všetko dobré v Afrike, Zuzka. A ďakujeme

               

              Do galérie Spomienky na Afriku boli pridané fotografie.

          • Jesenné relaxovanie
            • Jesenné relaxovanie

            • Jóga je veselá, uvoľňujúca a zdravá. Môžeš ju cvičiť sám alebo s kamarátmi. Má priaznivé účinky na tvoju myseľ, telo aj dušu. Na pohybovom krúžku s prvkami jógy sa deti učia správne dýchať, udržať rovnováhu a zlepšovať držanie tela. A je pri tom aj "veeeeeľa" zábavy.

              Do galérie Jesenné relaxovanie boli pridané fotografie.

          • Mladí historici v teréne
            • Mladí historici v teréne

            •      Členovia historického krúžku mali 17. októbra výnimočnú príležitosť navštíviť archeologickú lokalitu zaniknutej stredovekej osady Šoldov, nachádzajúcej sa v katastri obce Štrba.

                   Sprevádzal ich PhDr. Marián Soják PhD. Z Archeologického ústavu SAV v Nitre, regionálne pracovisko Spiš. Nová Ves.

              Od neho sa dozvedeli množstvo informácií o minulosti osady i histórii jej odkrývania. Súčasný výskum začal v r. 2013 a pravdepodobne tak skoro neskončí. Žiaci obdivovali vymurované základy kostola obce i odkryté zbytky domu so studňou 4 metre hlbokou. Prezrieť si mohli i viaceré nálezy z poslednej doby z iných lokalít.

              V navŕšenej zemine si sami vyskúšali prácu archeológov, keď sa im podarilo nájsť množstvo črepín z keramiky najčastejšie z 15. storočia, ale viaceré z nich Dr. Soják datoval do 13. storočia. Našli i zvieraciu kosť a zuby.

                   Zážitok určite nie každodenný. Ale určite inšpirujúci...

                  

               

               

              Do galérie Mladí historici v teréne boli pridané fotografie.

          • Záložka do knihy spája školy
            • Záložka do knihy spája školy

            • Aj tento rok sa naša škola zapojila do česko-slovenského projektu Záložka do knihy spája školy. Naším partnerom bola Základná škola z Kladna (Norská 2633) z Českej republiky.

               

                   Oslovila som pani učiteľky, ktoré učia výtvarnú výchovu a ktoré v rámci svojej hodiny potom so žiakmi pripravovali záložky. Mladším žiakom na I. stupni pani učiteľky nakopírovali niektoré motívy, a oni ich vyfarbovali, lebo ešte nevedeli urobiť záložku s kresbou či maľbou, ale vytvárali aj záložky vo forme obleku s viazankou, či vo forme ceruzky. Starší žiaci takisto vyfarbovali nakopírované motívy, väčšinou kvetinové, ale aj abstraktné. Všetkým by som sa chcela poďakovať za ich trpezlivosť i tvorivosť a pani učiteľkám i za veľkú ochotu sa podieľať na tomto projekte.

               

                   Projekt sa opäť vydaril. Tohto roku sme posielali partnerskej škole menej záložiek, iba 60 ks (vlani to bolo 100 ks), ale zato sú motívy pestrejšie. Možno, že budúci rok opäť zvýšime počet vytvorených záložiek.

               

                   Myšlienka spájať školy prostredníctvom záložiek do knihy je veľmi pekná, lebo žiaci si darované záložky môžu ponechať ako kontakt na rovesníkov z inej krajiny, môžu ďalej komunikovať pomocou mailu, ale záložka im poslúži najmä pri čítaní kníh, a to je hlavným cieľom projektu – priviesť viac a viac detí k čítaniu a zušľachťovať tak ich myslenie a ducha.

               

               

               

                                                                                           Ing. Helena Bachledová

              Do galérie Záložka do knihy spája školy boli pridané fotografie.

          • Vlkolinec – Rajecká Lesná a Čičmany
            • Vlkolinec – Rajecká Lesná a Čičmany

            • Vlkolinec – Rajecká Lesná a Čičmany – alebo „3 v 1“ aj takto by sme mohli nazvať vydarenú  exkurziu so žiakmi piatych ročníkov, ktorí 10.10.2017 navštívili tieto 3 unikátne miesta na Slovensku.  

              Vlkolinec – zapísaný do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO, nás upútal krásou ľudovej architektúry a vzácnymi stavbami umiestnenými v nádhernej prírode.                                              

              Slovenský Betlehem v Rajeckej Lesnej– neopakovateľné a unikátne rezbárske dielo majstra Jozefa Pekara. Slovenský betlehem - 8,5 m dlhý, 2,5 m široký a 3 m vysoký. Spolu je tu rozmiestnených cca 300 postáv, z ktorých sa polovica pohybuje.    

              Čičmany nás privítali krásnymi maľovanými zrubovými drevenicami. Obec je zaujímavá aj miestnym ľudovým krojom a výšivkami s geometrickou ornamentikou.

              Veríme, že všetky poznatky a zážitky z dnešnej exkurzie pomôžu našim žiakom prehĺbiť a upevniť vedomostí získané na hodinách geografie, dejepisu a náboženskej výchovy.

              Do galérie Vlkolinec – Rajecká Lesná a Čičmany boli pridané fotografie.

          • Knižnica mojimi očami
            • Knižnica mojimi očami

            • Koncom minulého šk. roku 2016/2017 sme sa zúčastnili literárno-výtvarnej súťaže "Knižnica mojimi očami" a boli sme úspešní. Žiačky terajšej 8. B triedy - Norika Krempaská a Sabína Ivanová získali za svoj príbeh a ilustráciu krásne 2. miesto, za čo im srdečne blahoželáme. Čestné uznanie za výtvarné práce získali aj tieto žiačky: Eunika Mervartová zo 7. B triedy, Michaela Mervartová z 5. A triedy a žiačky 5. B triedy: A. Slivková, N. Štanclová, R. Dorniaková, V. Bielená a S. Fendeková. Pri tej príležitosti by sme chceli aj my zablahoželať k okrúhlemu 80. výročiu našej knižnice a popriať jej skvelých čitateľov a takú úspešnú spoluprácu, ktorá je medzi nami.

              Do galérie Knižnica mojimi očami boli pridané fotografie.

          • Ovocníčkovia
            • Ovocníčkovia

            • Aj pri tvorení sa dá veľa naučiť. Deti z 2. B a 2. C na výtvarnej výchove vytvárali veselé a zdravé postavičky z ovocia a zeleniny. Každý zapojil svoju fantáziu a tak vznikli výtvory zdravé a voňavé.

              Do galérie Ovocníčkovia boli pridané fotografie.

          • Deň starých rodičov
            • Deň starých rodičov

            •    Babky, starké, staré mamky, dedkovia aj starí ockovia si 6.októbra nenechali ujsť jedinečné chvíle strávené so svojimi vnúčatami na hodine čítania v 4.A.
                   Zaspomínali si aj na svoje zážitky zo školských lavíc, no niektoré / podľa ich vyjadrení J / ostanú navždy ich tajomstvom.
                    My sme im ponúkli pestrú paletu toho, čo sme sa už naučili – prednášali sme, čítali, reprodukovali texty, dopĺňali úlohy v pracovných listoch, ale aj predstavili  svoju vlastnú tvorbu.
                     Krátkym literárnym pásmom sme chceli vyjadriť lásku, rešpekt a úctu tým, ktorí robia tiež šťastnými nás- ich vnúčatá.

              Do galérie Deň starých rodičov boli pridané fotografie.

          • Krúžkari na túre
            • Krúžkari na túre

            • V sobotu 30. septembra členovia geografického a turistického krúžku využili krásne slnečné počasie a vybrali sa na 1. akciu činnosti krúžkov v tomto školskom roku - túru na Popradské pleso.

              Do galérie Krúžkari na túre boli pridané fotografie.

          • Teória v praxi
            • Teória v praxi

            • Radšej raz vidieť, ako stokrát počuť. V rámci prvouky sme zužitkovali svoje vedomosti v prírodnej záhrade Šafrán. Žiaci 2. B a 2. C vedeli pomenovať jednotlivé druhy kvetov, byliniek a zeleninky. Povedali sme si nielen o jednotlivých rastlinách a bylinkách, ale aj o ich využití.

              Do galérie Teória v praxi boli pridané fotografie.

          • Európsky deň jazykov na ZŠ Komenského Svit
            • Európsky deň jazykov na ZŠ Komenského Svit

            • Dňa 28. septembra sa na našej škole opäť uskutočnila akcia pri príležitosti Európskeho dňa jazykov. Vyučujúce všetkých cudzích jazykov si pripravili aktivity pre žiakov 5. až 8. ročníka. Celkovo bolo osem stanovíšť, na ktorých zúčastnení žiaci vykonávali rôzne aktivity. Napríklad na jednom zo stanovíšť anglického jazyka, pod vedením lektorky Amandy McCullough z jazykovej školy youCan, si pripravovali chutné nátierky. Na ďalšom stanovišti si z troch tradičných anglických jedál vybrali jedno a z pripravených pokynov a surovín zostavovali recept, ktorý aj prezentovali. Na štvrtom stanovišti si vyskúšali, ako sa v rôznych jazykoch dohovoriť v reštaurácii pri objednávaní jedla. Na stanovištiach nemeckého jazyka zostavovali pyramídu zdravých jedál, na stanovišti ruského jazyka si pozreli prezentáciu o ruských národných jedlách. Keďže na každom stanovišti sa žiaci venovali v tej či inej podobe jedlám, je zrejmé, že hlavnou témou tohtoročného Európskeho dňa jazykov bolo jedlo a potraviny. Žiaci tak mali možnosť hravou a pútavou formou dozvedieť sa niečo viac o tejto téme, rozšíriť si slovnú zásobu, takže v zahraničí nebudú mať problém objednať si v reštaurácií.

               

              Ing. Helena Bachledová

              učiteľka ZŠ Komenského 2, Svit

              Do galérie Európsky deň jazykov na ZŠ Komenského Svit boli pridané fotografie.

          • Svetový deň zvierat
            • Svetový deň zvierat

            • Tretiaci v múzeu ,, TANAP – u “ v Tatranskej Lomnici

              Svetový deň zvierat sa oslavuje 4. októbra. Prvýkrát bol oslavovaný v roku 1931 vo Florencii počas stretnutia ekológov.  Tento deň bol vybraný, pretože naň pripadá sviatok sv. Františka z Assisi, ktorý bol veľkým milovníkom zvierat a je patrónom zvierat a ekológov. Pripomenuli si ho aj tretiaci z našej školy návštevou múzea, kde si pozreli veľmi pekne a tretiakom prístupne  spracovaný film o svišťoch. Pozreli si aj vystavenú expozíciu zvierat žijúcich vo Vysokých Tatrách.

              Do galérie Svetový deň zvierat boli pridané fotografie.

      • Kontakty

        • Základná škola, Komenského 2, 059 21 Svit
        • Mobil riaditeľ: +421 911 305 053 Mobil zástupcovňa: +421 948 990 834 (do 15.00h ) Mobil ekonomické oddelenie: +421 903 061 163 (do 15.00 h) Mobil ŠKD: +421 911 519 179 Mobil ŠJ: +421 911 305 052
        • Komenského 2, Svit 05921 Slovakia
        • 17068975
        • 2020947753
      • Prihlásenie