• Prehľad akcií

            • TÝŽDEŇ FINANČNEJ GRAMOTNOSTI

            • V týždni od 18.3 do 22.3 sme venovali na našej škole týždňu Finančnej gramotnosti. Cieľom bolo zvýšiť povedomie žiakov o finančnej gramotnosti. Počas celého týždňa sa žiaci 2. stupňa snažili viac a lepšie porozumieť financiám, správne s nimi zaobchádzať, robiť dobré finančné rozhodnutia a to formou rôznych aktivít, výziev, kvízov.

              1. Prvou aktivitou bol Kahoot kvíz "Money Master Challange", kde si žiaci siedmeho ročníka overili svoje vedomosti o peniazoch a finančnej gramotnosti.

              2. Druhou aktivitou bola hra " Finančná sloboda", kde sa žiaci ôsmeho ročníka zahrali na rodinu, tvorili si rozpočet, učili sa ako zaobchádzať s peniazmi v rôznych životných situáciách.

              3. V tretej aktivite si žiaci piateho a šiesteho ročníka vyskúšali aktivity na stránke zlatka.in a počítali rôzne úlohy zamerané na eurá a centy.

              4. Štvrtou aktivitou bol "European Money Quiz, tím ôsmich žiakov ôsmeho ročníka hravou a zábavnou formou zahrali Kahoot kvíz a vo veľkej konkurencii škôl z celého Slovenska sa určite nestratili.

              5. V piatej aktivite sa žiaci 9.B pozreli na euromince, využili vedomosti z matematiky a počítali ich obvod.

              6. V šiestej aktivite sa žiaci deviateho ročníka na hodine občianskej náuky pozreli trochu na rôzne bankové produkty a ich porovnania

              7. V siedmej aktivite sa žiaci ôsmeho ročníka na hodine informatiky venovali tvorbe plagátov zameraných na finančnú gramotnosť v programe Canva.

              8. V ôsmej aktivite si ôsmaci osvojili pojmy z trhovej ekonomiky.

              9. Deviatou aktivitou bola úniková hra v programe Prezi pre žiakov siedmeho ročníka, kde hravou formou riešili príklady zamerané na finančnú gramotnosť.

              10. Nemôžeme zabudnúť ani na hodinu angličtiny, kde si opäť žiaci ôsmeho ročníka osvojili pojmy inflácia, úroková miera, DPH.., ale tentokrát v anglickom Kahoot kvíze.

              11. Poslednou našou aktivitou bolo nakupovanie na internete, jeho výhody a riziká, platba platobnou kartou. Učitelia Jana Timárová Pivková, Lucia Matfiakova Harhovska, Simona Krzysiek, Lukáš Plevko, Lucia Sedliačiková a Božka Brošková

            • BESEDA O AUTÁCH V 3.C

            • Do 3.C zavítal otecko Emky Martinkovej. Na pracovnom vyučovaní sme sa učili o autách, kedy bolo vyrobené prvé auto. Pán Martinko nás zasvätil do tajov motora, oleja, bŕzd, kolies. Bolo to veľmi zaujímavé, keďže už dlho pracuje s autami. A žiaci sa mu pochválili s autami, ktoré si priniesli do školy. Uhádnete, ktoré auto má 35 rokov? Pani učiteľka Zuzana Tutokyova Magerová

            • "PRVÝ TRANSPORT - HOLOKAUST A DETI" - BESEDA S PRACOVNÍKOM MÚZEA HOLOKAUSTU V SEREDI

            • Na hodinách dejepisu sme si s deviatakmi pripomínali smutné, 82. výročie prvého transportu mladých dievčat a žien, ktorý odchádzal z Popradu 25.3.1942 do Auschwitzu v meste Osvienčim. Pri tejto príležitosti mali možnosť besedovať s lektorom Múzea holokaustu v Seredi, pánom Mgr. Petrom Vankom, ktorý im odprezentoval životy preživších žien z prvého transportu, ale aj osudy detí, ktorých sa holokaust rovnako týkal. Súčasťou prezentácie bol aj smutný príbeh koncentračného tábora v Seredi. Osudy malých detí sme si pripomenuli aj my, keď sme ešte na jeseň zasadili krokusy. Hoci ešte stále čakáme kým nám vykvitnú, pohľad na nich nám pripomína dôvod, prečo sme to robili. Pán zástupca Ivan Šikorský a pani učiteľka Simona Krzysiek

            • SENIORÁTNE KOLO BIBLICKEJ OLYMPIÁDY Z EVANJELICKÉHO NÁBOŽENSTVA

            • 15. marca 2024 sa konalo seniorátne kolo biblickej olympiády z Evanjelického náboženstva. Zúčastnili sa ho 6 žiaci z našej školy. Srdečne blahoželáme Jarkovi Stromkovi z 5. B, ktorý napriek tomu, že sa tejto súťaže zúčastnil prvýkrát, skončil na krásnom 4. mieste a tiež Grétke Smatanovej zo 7. B, ktorá bola úspešnou riešiteľkou. Na celoslovenské kolo sa však postupuje len z prvého miesta, ale to vôbec nevadí. Teším sa z úspechov a som vďačná za námahu, ktorú všetci zúčastnení vynaložili pri študovaní biblických príbehov Starej a Novej zmluvy. Nech ich to motivuje aj naďalej k čítaniu Božieho slova. Janka Maťová, evanjelická farárka

            • DEŇ VODY

            • Koordinačný tím učiteľov prírodných vied Lucia Matfiakova Harhovska, Katarína Hudáčová Želonková, Lukáš Plevko, Edo Bobrik a Tomáš Švagerko si 22.marca spoločne so žiakmi 5. a 6. ročníka pripomenuli tematickým dňom Svetový deň vody. Aktivity boli zamerané na kolobeh vody v prírode, povrchové napätie vody, pokusy s vodou, salinitu morí a oceánov a nakoniec nemohol chýbať ani Kahoot kvíz o vode.

              Na tento dôležitý deň však nezabudli ani naše pani učiteľky na prvom stupni, ktoré si pre žiakov taktiež pripravili aktivity zamerané na dôležitosť a šetrnosť pitnej vody. Ďakujeme

            • ZBIERKA HODINA DEŤOM

            • Aj tento rok sme sa v rámci školy zapojili do celoslovenskej zbierky Hodina deťom, ktorej cieľom je pomôcť tým deťom, ktoré to potrebujú. Podporujeme sa navzájom a aj naši žiaci a zamestnanci nezištne prispeli tým, ktorí to potrebujú viac ako oni. Aj takto v sebe budujeme empatiu a súcit. Ďakujeme vám

            • MAREC NIE JE LEN MESIACOM KNÍH ALEBO KEĎ SA U NÁS STÁLE NIEČO DEJE

            • Žiaci 2.B spoločne s pani učiteľkou Bibiánou Javorekovou pri príležitosti marca, mesiaca kníh, hľadali v školskej knižnici čarovný kľúčik od sveta fantázie. Pri hľadaní nasledovali Alicu v krajine zázrakov, kľúčik našli a odomkli ním bránu do tohto fantastického sveta plného príbehov, hrdinov, v ktorom sa každý môže cítiť výnimočne. Naši noví čitatelia si kľúčik odniesli vo forme záložky, ktorá im kedykoľvek odomkne tú pomyselnú bránu do sveta fantázie.

              V 1.D sa naši čitatelia vybrali spoločne s pani učiteľkou Simi Stašáková cestou vajíčka, ktoré šlo na vandrovku a vybralo sa do 1.D. Vajce na vandrovke si pre žiakov pripravilo rôzne úlohy, ktoré zľahka vyriešili. Prváci lúštili hádanky, počítali príklady, upevňovali si geometrické tvary, pojmy pred, za, prvý, druhý... a zároveň odpovedali na otázky zamerané na porozumenie počutého textu. Žiaci hravo zodpovedali aj úlohy so zapojením anglického jazyka a slovenského jazyka. Na záver sa oboznámili s programovaním robotických včiel Bee-bot.

              Na hodine geografie využili žiaci spoločne s pani učiteľkou Lucia Matfiakova Harhovska portál Lepšia geografia a jeho zaujímavé interaktívne cvičenia.

              No a na hodine telesnej výchovy 4.A s trénerom Peťo Tréner Parizek využili nový monkey bar. Deti si vyskúšali rúčkovanie a visenie pre ich silný úchop, zdravú a silnú hornú časť tela.

            • OKRESNÉ KOLO BIBLICKEJ OLYMPIÁDY

            • Dňa 21.03. 2024 sa v Poprade sa konalo okresné kolo Biblickej olympiády. Našu školu ako družstvo reprezentovali – Emma Heldáková a Petra Kočišová z 8. A-Š triedy, a Veronika

              Tengyová zo 7.B. Ukázali svoje veľké vedomosti a hoci sa im nakoniec nepodarilo získať diplom, do 1. miesta im chýbali 3 body a mali 85 % úspešnosť.

              Našim šikovným mladým „biblistkám“, ktoré sa vo svojom voľnom čase venovali čítaniu Svätého písma, za peknú reprezentáciu školy ďakujeme. Sestrička Zbigniewa Kepková

            • KRÁSNE II. MIESTO JAKUBA SOSKU NA KRAJSKOM KOLE EKONOMICKEJ OLYMPIÁDY

            • V mesiaci február sme sa zapojili do celonárodného projektu Ekonomickej olympiády, ktorá sa organizuje každý školský rok. Zúčastnili sa jej traja naši žiaci - Jakub Soska, Tomáš Štefaňák a Timotej Gardošík.

              V silnej konkurencii sme sa určite nestratili a preverili sme si vedomosti v oblasti inflácie, bánk, štátneho rozpočtu, poistenia, domáceho rozpočtu, HDP a pod..

              A výsledok? Všetci naši žiaci boli úspešní a Jakub Soska z 8.B obsadil na krajskom kole krásne II. miesto. Ušla mu iba jedna otázka:-) Okrem diplomu získal aj športové hodinky, ktoré ho určite potešili.

              Blahoželáme Jakubovi, ostatným ďakujeme za snahu a čas, ktorý venovali príprave...

              Už teraz sa tešíme na budúci ročník tejto prínosnej súťaže.

              Pani učiteľka Božka Brošková

            • KLUBÍK ZASA BODOVAL - NOC ANDERSENA

            • 22.3. pulzoval život v školskom klube aj v noci. Prečo? Deduško Večerníček so svojimi pomocníkmi si pripravili vynikajúcu akciu pre klubáčov. Plnili úlohy na 8 stanovištiach, preverili svoju odvahu a vychutnali si zaslúžený spánok v klubíku. Tešíme sa opäť o rok.

            • EXKURZIA V PODTATRANSKOM MÚZEU V POPRADE

            • Žiaci 5. ročníka zúžitkovali svoje vedomosti z Regionálnej výchovy a Dejepisu exkurziou v Podtatranskom múzeu v Poprade, kde sa oboznámili s regionálnou históriou Popradu, osviežili si svoje poznatky ohľadne nálezu odliatku mozgovne neandertálca z Gánoviec, ale mali aj možnosť vidieť historicky významnú a unikátnu Kniežaciu hrobku zo 4. storočia n.l. nájdenú pri stavebných prácach v Matejovciach. Ďakujeme. Pani učiteľky Milica Molnarova a Simona Krzysiek

            • KRÁSNE 1. MIESTO Z OBVODNÉHO KOLA 3X3 BASKETBAL

            • Žiaci našej školy si na obvodnom kole 3x3 basketbalu zmerali sily so žiakmi Popradských škôl Francisciho a Rovná.

              Z 1. miesta postupujeme na okresné kolo, ktoré sa odohrá na budúci týždeň v stredu v Iskra aréna vo Svite. Držíme palce . Pán učiteľ Laci Kralinsky

            • RECITAČNÁ SÚŤAŽ - "RÓMOVIA RECITUJÚ"-1.MIESTO a 2.MIESTO

            • V tomto školskom roku sa naši žiaci zúčastnili 8. ročníka recitačej súťaže, ktorú organizuje OZ ĎAKUJEM - ,,Paľikerav".

              S pani asistentkami Jana Kevická Reváková a Milena Valčáková vycestovali 18.marca do Košíc, kde sa konalo krajské kolo. Súťaž bola mimoriadne dobre zorganizovaná, hneď pri vstupe do Súkromnej základnej školy, Galaktická 9 v Košiciach, nás čakal uvítací výbor, pre súťažiacich i doprovod bolo pripravené i občerstvenie. Z každého kúta na nás dýchala príjemná atmosféra. Spomedzi našich žiakov sa vo svojich kategóriách na výbornom 1.mieste umiestnil Tomáško Koky z 3.Š a Janka Kokyová zo 6.Š, na 2.mieste sa umiestnila Natálka Kokyová z 5.B. Srdečne blahoželáme a víťazom držíme palce na celoslovenskom kole.

            • NÁVŠTEVA MŠ VO SVITE A MENGUSOVCIACH

            • V tomto krásnom jarnom období sa pani učiteľky 4.A, 4.B a 4.C spolu so svojimi žiakmi vybrali na návštevu do materských škôlok vo Svite a v Mengusovciach. Detičky, ktoré sú v predškolskom veku sa už chystajú na zápis do školy. Prečítali sme im rozprávku, porozprávali sa, zahrali, zaspievali. Všetky detičky sú veľmi milé a šikovné. Bolo nám spolu super. Ďakujeme aj pani učiteľkám za spoluprácu a príjemne strávený čas. Pani učiteľky Anna Pitoňáková, Lenka Saksová Šidlovská a Andrea Lazarová

            • UNICEF - "KLIMATICKÁ ZMENA A DETSKÉ PRÁVA", BESEDA

            • Na našej škole roky spolupracujeme s medzinárodnou organizáciou Unicef, ktorá pomáha deťom v núdzi. Žiaci 8.B mali možnosť besedovať s lektorom Filipom Mročom. Videli a počuli, akým spôsobom sú využívané financie z dobrovoľných zbierok na podporu a ochranu detí v celom svete. Niektoré veci berieme v živote ako samozrejmosť. Často si neuvedomujeme, ako sa žije inde. Aké ťažké je aj v súčasnosti dostať sa k pitnej vode, základnej zdravotnej starostlivosti, teplému jedlu a ošateniu, či vzdelaniu. Pomáhame, pretože môžme. Pomáhame, pretože nikdy nevieme, či sa aj nám nemôže zmeniť životná situácia. Ďakujeme aj Vám, ktorí sa každým rokom zapájate spolu s nami.

            • Od nápadu až po realizáciu – fotovoltika nám už funguje

            • V marci 2023 sme sa rozhodli napísať projekt cez európske fondy na fotovoltické zariadenie. Cieľom bola modernizácia a energetická optimalizácia budovy školy s využitím slnečnej energie na výrobu ekologickej elektriny. Podarilo sa.

              Celkové náklady na realizáciu boli 46 376,19€. Získali sme nenávratný finančný príspevok z fondov EÚ vo výške 40 379,41€. Ďakujeme Mestu Svit, ktoré nám pomohlo spolufinancovať projekt vo výške 4 000€ a Rodičovskému združeniu pri ZŠ Komenského vo výške 1 996,78€.

              Veľmi sa tešíme, že od januára nám časť energie dodáva vlastné fotovoltické zariadenie. Stálo to nemálo úsilia, „papierovačiek“, ale okrem šetrenia finančných prostriedkov sa podieľame aj na ochrane životného prostredia, pretože fotovoltika výrazne prispieva aj k ochrane klímy znižovaním emisií.

              Myslíme ekonomicky aj ekologicky. J

    • Kontakty

      • Základná škola, Komenského 2, 059 21 Svit
      • Mobil riaditeľ: +421 911 305 053 Mobil zástupcovňa: +421 948 990 834 (do 15.00h ) Mobil ekonomické oddelenie: +421 903 061 163 (do 15.00 h) Mobil ŠKD: +421 911 519 179 Mobil ŠJ: +421 911 305 052
      • Komenského 2, Svit 05921 Slovakia
      • 17068975
      • 2020947753
    • Prihlásenie